Verslag

Datum: 2007-09-08
Evenement: Fretalop en de sleutelbraderij

 
Verslag
Sleutelbraderij 2007, een braderij in het hartje van Temse. Vorig jaar hadden we onder een prachtig herfstzonnetje Temse laten kennismaken met een reeks minder bekende bieren ter vervanging van ons bierfestival dat niet kon doorgaan. Maar dit jaar was er terug een festival, dus moest de opzet van onze deelname een beetje gewijzigd worden. De richting waarin alles dit jaar zou moeten evolueren was al vlug duidelijk binnen het bestuur. Ons eigen bier promoten, de fretalop, was de enige boodschap. Indien we enkel met de fretalop afkwamen, dan zou dat natuurlijk niet kaaischuimer waardig zijn geweest. Dus kozen we ervoor om nog enkele andere bieren mee te voorzien. Eerst en vooral de Velleneir en de Leute bok en dan ook nog een kleine hoeveelheid van echt onbekende bieren zoals de podge belgian imperial stout, de aardmonnik, de pannepot en de pilaarbijter. Natuurlijk was er ook frisdrank want een echt bierproever lust meer dan alleen gerstenat. Of beter gezegd, voor iedereen was er wat wils op onze stand.

Op zaterdag 8 september hebben wij, de kaaischuimers, dan ook voor een 2de keer op rij onze beste kant getoond op de sleutelbraderij. Deze editie begon al zeer vroeg onder een grijs onheilspellend wolkendek. Tot grote tegenstelling van de vorig jaargang. Maar dat kon de sfeer en pret niet bederven. Want na het verdwijnen van de eerste druppels water die rond de middag vielen, kwamen de eerste druppels bier uit onze flesjes. Druppels? Nee, zeg maar gerust liters, want menig flesje fretalop werd deskundig geschonken en gekeurd. De draak fretalop bracht echter niet alleen lekker bier mee, nee, zijn hete adem zorgde tevens nog voor prachtige zonnestralen die neerschenen over het terras van de kaaischuimers. De eerste minder bekenden temsenaren gevolgd door enkele nobele ridders kwamen proeven samen met onze trouwe leden. En zo liep ons terrasje vol en de glaasjes leeg.

Menig personage kwam in de middag en vroege avond genieten van een biertje of frisdrank bij de kaaischuimers. En als kers op de taart kwamen de strooien hoedjes nog een exclusief optreden geven aan onze stand. Ze speelden daar het beste van het beste, en geloof me als ik zeg dat het goed was. Onze steeds voorradige draak had hen duidelijk inspiratie bezorgd. Maar tot tegenstelling van den echte draak, joegen zij de mensen niet weg, maar leerden zij de temsenaren terug genieten van het heerlijke gerstenat dat op professionele wijze geschonken werd door onze mensen achter de kaaischuimer toog.

Op het einde van de dag, iets vroeger dan vorig jaar stak de zon zich terug weg, maar de kaaischuimers hebben succes gehad. Dat kan met zekerheid gezegd worden. Iedereen was het erover eens. En terwijl men achter de bar aan het luisteren was naar de verhalen van een paar van onze zeer interessante klanten begon het opruimwerk langzaam maar zeker. Wij kijken nu al uit naar een volgende editie.

(Frank Van Steenberghe)
Foto's en afbeeldingen :