Verslag

Datum: 2007-11-23
Evenement: Proefavond met onze huisbrouwers

 
Verslag
de laatste proefavond van het jaar…

10 jaar, zo lang bestaan de Objectieve Kaaischuimers al. Zo lang proeven ze al bieren en houden ze felle discussies over geuren en kleuren. Na 10 jaar expertise werd het tijd om de biermarkt te overvloeien met een eigen brouwsel, onze Fretalop. De spreekwoordelijke kers op de taart, of moet ik zeggen de trappist (niet dat het er ene is) op de kaart?, van 10 jaar hard werken om de leden van de Objectieve Kaaischuimers leuke, soms ook obscure, biertjes voor te schotelen.

Helaas hadden geen van de bestuursleden (wacht maar af … binnen 10 jaar heeft Temse terug een brouwerij; zegt dat de BierFilosoof het gezegd heeft) de nodige expertise om dit project tot een goed einde te kunnen brengen. Daarom contacteerden we twee amateurbrouwers, één uit onze leden Paul Van Nieulande en één, namelijk Marc De Bondt, hebben we gevonden na goede raad van Vincent Dilewyns, onze bevriende brouwer van Vicaris.

Samen met deze twee gepassioneerde huisbrouwers en het bijna voltallig bestuur zijn we op een zaterdag op een véél te vroeg uur beginnen brouwen. Met als resultaat ons Fretalopke. Omdat wij tijdens het brouwen enorm veel bijgeleerd hadden, ontsproot het volgende idee voor onze laatste proefavond. “Kunnen we de Kaaischuimers ook niet mee laten genieten van al deze wijsheid?”

En zo kwam onze laatste proefavond bij jullie. Een avond waarbij we enkele huisgebrouwen biertjes voorgeschoteld kregen met een woordje uitleg over brouwen, het bier en zijn ingrediënten. Ons eerste biertje was een Tingelenbier van Marc De Bondt, een verrassend fris biertje. Na een woordje uitleg over het bier, volgde een eerste deel van de uiteenzetting over het brouwproces.

Daarop volgde een biertje dat Paul Van Nieulande omschreef als een poging tot pils. Ik herinner me nog dat het nog niet echt naar pils smaakte, maar dat het zeker niet slecht was. Ik vond het toen zelfs iets beter dan pils, aangezien pils niet echt mijn favoriete type bier is. Tijdens de degustatie van dit biertje was het Paul zijn beurt om enkele anekdotes te vertellen uit zijn eigen ervaringen met bierbrouwen, hoe hij ermee begonnen was en wat hij allemaal al had meegemaakt. En hoe zijn brouwinstallatie er eigenlijk uit zag in vergelijking met de bijna professionele aanpak van Marc. Paul omschrijft zichzelf als een huis-, tuin- en keukenbrouwer, met nadruk op tuin aangezien zijn brouwinstallatie zich in het tuinhuis bevindt.

Hierop volgde een amberbier met dryhopping van Marc. Dit gaf wel een apart smaakje aan het amberkleurige bier. Alvast geen smaakje dat je zou toeschrijven aan een amberbier. Marc gaf dan nog wat uitleg over zijn brouwinstallatie en hoe hij er ooit aan is begonnen.

Daarna was het opnieuw de beurt aan Paul om een biertje voor te stellen. Ditmaal een Scottish Ale. Eigenlijk herinner ik me niet zo goed meer hoe het proefde, maar ik weet nog wel dat het samenging met alweer een leuke anekdote over Pauls ervaringen met brouwen, begeleid door enkele foto’s uit zijn fotoarchief.

Het laatste bier dat ons werd voorgeschoteld was een type orvalbier van Marc. Marc had een poging gewaagd om het type bier dat wordt gekenmerkt door Orval te kopiëren. Het was zeker een verdienstelijke poging. Maar Orval smaakte toch nog heel wat anders. Hierbij gaf Marc nog wat uitleg over de verschillende moutsoorten die men kon gebruiken bij het brouwen. Hierbij gaf hij ook enkele staaltjes aan ons om eens te ruiken en te proeven.

Hierna werd er afgesloten met een filmpje over het brouwproces van onze Fretalop, vakkundig in elkaar gestoken door Frank Van Steenberghe.
Daarna mochten de aanwezigen naar huis of naar de toog om nog een laatste biertje voor onderweg te drinken. Hier was dan ook nog een specialleke te consumeren, namelijk een stout van Paul, en ik moet zeggen: dat was een heel lekkere stout. Zo één mag Paul er nog maken.

Als conclusie kan ik zeggen dat ik mij geweldig geamuseerd heb en nogmaals enorm heb bijgeleerd over bieren en brouwen. En passant heb ik nog enkele lekkere biertjes gedronken en geproefd, wat wil een BierFilosoof nog meer?
Het enige minpuntje dat ik kan bedenken, was dat de structuur in het begin wat moeilijk te volgen was. Maar dit werd veel beter naarmate de avond vorderde. Misschien dat de tongen wat losser werden na enkele biertjes? Ik heb mij alvast geamuseerd.

De BierFilosoof.
 
Foto's en afbeeldingen :