Verslag

Datum: 2008-05-31
Evenement: Ledenreis 2008 ... Ninove, brakel, geraardsbergen, ...

 
Verslag
Met de kaaischuimers naar…brouwerij Slaghmuylder, Ninove, de Graal in Brakel, Geraardsbergen , Denderleeuw…proeven maar!

Staes Willy

Zaterdag 31 mei, de laatste dag van een mooie maand, zachte mooie dag, lichtjes nevelig (niet beneveld dat is voor later) de kaaischuimers zijn klaar voor een zoveelste uitstap naar de geneugten des levens, bierproeverij en gezellig tafelen. Maar nog eventjes geduld want enkele behulpzame bestuursleden zetten nog vlug een verloren gereden chauffeur op het juiste pad.

Busje vol, daar gaan we dan vol goede moed en verwachtingen, de voorbije jaren hebben ons nooit ontgoocheld, dus met een chauffeur die wel de weg weet rijden we naar de eerste smeerbeurt.

Redelijk te vroeg…rijdt de bus tergend traag voorbij brouwerij Slaghmuylder, de poort is nog gesloten. Maar ons geduld wordt beloond de poort gaat open en met het nodige gewiebel wringt de bus zich tussen de gebouwen, de variatie heerlijke biertjes van de brouwerij komen binnen bereik. Maar eerst nog even ernstig, als eerste programmaonderdeel is een filmvoorstelling gepland. Iedereen neemt plaats en volgt geïnteresseerd het ontstaan en verdere groei van deze brouwerij op het witte doek. Ook de diverse brouwprocessen en het tot stand komen van de bruintjes, blondjes en tripels komen in beeld en wanneer het eindresultaat het biertje zelf in al zijn glorie en sprankelend echt in beeld wordt gebracht hoort men in de zaal een droog maar goedkeurend gemompel mmmmmm…

Na deze interessante voorstelling informeert onze vriendelijk gids ons omtrent de moeilijkheidsgraad van het bezoek aan de brouwerij, 14m hoogteverschil te overwinnen door het trotseren van ‘enkele’ trappen. De meerderheid der kaaischuimers, de dapperen genaamd, willen deze hindernissen trotseren.

Voor de groep vertrekt zegt de begripvolle gids aan enkele twijfelaars dat de blijvers tijdens de rondgang de tijd kunnen doden door een bezoek te brengen aan de rijk gevulde frigo’s en de gebruiksklare tapinstallatie. Onmiddellijk offert een dappere Albert gesteund door een even moedige Dimi zich op om deze belangrijke taak, bier schenken, op zich te nemen. Toog en frigo’s zijn vlug ingenomen en omgeven door kaaischuimers met knikkende knieën, pijnlijke ledematen en dito kwaaltjes toveren onze vrijwilligers de eerst Witkapjes, Stimulo’s en tripels schuimend geurend te voorschijn. Over het bezoek in hogere sferen kan ondergetekende weinig op papier kwijt omdat een tegenpruttelende knie mij een excuus gaf om deel te nemen aan de minder vermoeiende maar snel oplopende discussie omtrent de proefbiertjes…Er was variatie in en wat ook mag gezegd worden meer dan voldoende aanbod zodat na het brouwerijbezoek de meer actievere kaaischuimers even gedreven, zeg maar zeer gemotiveerd, aan de proeverij konden beginnen. Met gespoelde kelen, bruisende magen, en voorzien van een triootje witkapbieren als herinnering, konden wij tevreden na dit eerste deel terug de bus nemen op weg naar andere geneugten..

Het rustig gemompel van de heenreis was nu vervangen door een wat voldaner en luider gekeuvel. Op weg nu naar de stoemp, iets met orval of een coq à la bière in bierrestaurant ‘De Heeren van Liedeckerken’. Als tussendoortje trakteerden sommigen zich op een huisaperitief of bier. Enkelen kozen voor Sodalitas pittig blondje licht bitter dat zich voor wat mij betreft best kon verweren tegen de zware Brusselse stoemp met worst en spek. Eerst dacht ik dat onze tafelgenoot Dimi geen honger meer had maar hij bleef babbelen omdat zijn schotel kokend heet was, blazen dus…Vraag me niet wat op de borden lag maar unaniem werden de schotels als aangenaam, verrassend en smakelijk in gezelschap van een biertje van de enorme bierkaart naar binnen gewerkt. Enkele achtergebleven worsten werden nog door behulpzame kaaischuimers van de borden verwijderd en als afsluiter werd op de kaart gezocht naar een voor ons totaal onbekend biertje, maar er kwam nog een proeverij dus afremmen maar. Nog even hilariteit, de rekening was per tafel gemaakt dus moesten we nog maar eens bekennen hoe hoog ons verbruik lag … De bus liet even op zich wachten dus nog even tijd voor een Chimay van ’t vat… en wat Chinese les, wisten jullie het chinees voor schoonmoeder: Tang Tang; en schoonvader: Bang van Tang… even lachen mag wel (met dank aan Dimi-san-té)! Maar daar is onze voorzitter al, Chimay rap uit en busje in.

Met redelijk gevulde magen op weg naar brouwerij de Graal in Brakel waar onze eigen Fretalop sprankelend het licht zag. In dit mini-brouwerijtje (vergeleken met de vorige toch) zijn we duidelijk welkom, stoeltjes buiten, voldoende gekoelde biertjes. Na de voorstelling van de ter plaatse gebrouwen bieren wordt een eerste proefbier aangeboden, Slock, speciaal blondje dat gezien het warme weer, fris pittig binnen loopt. Een Gember met al wat meer % vol. alcohol, wordt ook met goesting aanvaard, dit biertje biedt echter wat meer weerstand, zwaarder op de tong, voller, blijft langer ‘hangen’. Nog vlug een slo(c)k en weer is het verzamelen geblazen.

Geraardsbergen wacht op ons, althans de gids. Een grote meerderheid kaaischuimers volgde de historische rondleiding in het stadhuis en onder klokkengelui werd ook de kerk bezocht. Terrasjes toeristen hadden zeker geen problemen, na een tijdje vonden cultuur- en terrasliefhebbers elkaar terug in de talrijke drankgelegenheden op de markt. Onze terrasdame met dienst gaf op verzoek nog een deskundige uitleg over de beroemde mattentaarten en vooral waar ze het best waren dus snel daarheen. Vol bewondering moest ik toezien hoe enkele kaaischuimers ondanks de reeds fel gevulde dag nog zo’n taart(je) naar binnen werkten.

19 Uur, ongelooflijk maar waar, niet drummen, iedereen vol goesting bus uit en taverne ‘den Eirekluts’ binnen. De laatste hap voor vandaag (?), en opnieuw een ongelooflijke bierkaart… en wat zullen we drinken … een etentje lang…Een rustgevende stilte volgt wanneer de indrukwekkende borden met Hoegaardse kop, Beemster kaas of Breughelham worden voorgeschoteld. Toch een teken van verzwakking de geroutineerde kaaischuimers geraken stilaan onder invloed van vorige proeverijen en proberen moedig de laatste hindernis te nemen… Dit lukt niet iedereen maar solidariteit is eigen aan de kaaischuimers en schotels veranderen vlot van eigenaar. Trôp c’est trôp zegt ons Vlammeke en na weging wordt het overtollige voedsel afgestaan aan de hongerige buren.

Sterk bier bevordert duidelijk de spijsvertering want aan onze tafel wordt de laatste weerstand weggespoeld met een stevige delirium tremens, als afsluiter kan dat tellen.

Een zeer sympathieke en vooral rondborstige dame van dienst slaagt erin de zachtjes wegdromende kaaischuimers nieuw leven in te blazen. Een mooi beeld om een rijk gevulde, goesting en voldoening gevende dag af te sluiten. Nagenietend busje in en redelijk op tijd kunnen wij de dag besluiten waar hij begonnen is...

Bedankt organisatoren, voorzitter, Frank(en), Brijsjes en zij die ons voorafgingen, bedankt Vlammeke jij die gewikt en gewogen hebt om kwaliteit en prijs te verzoenen en uiteraard bedankt kaaischuimers, jullie zien genieten van al dit lekker bier en originele maagvullers is de reden om verder te doen. Beter nog? Vertrouw maar in onze voorgangers, verkenners, inschrijven maar…voor volgend jaar!
 
Foto's en afbeeldingen :