Verslag

Datum: 2006-05-13
Evenement: Ledenreis 2006

 
Verslag
Verslag Ledenreis Roeselare 2006

Zaterdag 13 mei was een heuglijke dag in het jaar 2006. Op die dag gingen namelijk de Objectieve Kaaischuimers op stap in West-Vlaanderen. Meer bepaald in de omstreken van Roeselare, bekend om zijn Rodenbach. Maar verder had dit bier niets te maken met de geplande ledenreis. Want de brouwerij van Rodenbach was op zaterdag – zoals elke zaterdag trouwens – gesloten. Maar desalniettemin ging het een leuke dag worden.

De dag begon om 9 uur op de parking van Christus Koning in Temse, alwaar we zouden opgepikt worden door een bus om ons te vervoeren naar Sint – Eloois – Winkel. Naar de huisbrouwerij Old Bailey. Old Bailey bestond niet alleen uit een kleine huisbrouwerij, maar had ook nog de capaciteiten van een feestzaal, café en restaurant. Maar uiteraard waren wij, als gezonde bierproevers, – liefhebbers en – connaisseurs, voornamelijk geïnteresseerd in de huisbrouwerij waar een 5tal bieren werden gebrouwen. Deze bieren waren de St. – Honoré Blond en Bruin, de Loïs, een kriek en dan nog een pilsje. We arriveerden rond 10u30 aan Old Bailey waar we begonnen met een korte rondleiding van de brouwerij door de zoon van de uitbaatster van Old Bailey, die het brouwproces in handen heeft. Wel met de nadruk op kort, want na een 10tal minuten was het al beklonken. Vervolgens werden we naar de feestzaal geleid alwaar we nog wat konden napraten met de zoon van de uitbaatster van Old Bailey en konden we genieten van het mooie design van de feestzaal. Er zijn weinig mooiere feestzalen te vinden dan deze. Maar toen kwam Franky Van Britsom, onzer geliefde voorzitter, toch op het zalige en geniale idee om te vragen of het geen tijd werd om er eentje te gaan proeven. Dit werd gelukkig positief onthaald en werden we al vlug naar voren geleid, meer bepaald naar het cafégedeelte, waar we mochten plaatsnemen en een keuze maken uit de 5 hierboven genoemde bieren. Gezellig degusterend werd de toon gezet voor de ganse dag.

Na ongeveer een 45tal minuten gaf Franky aan dat het tijd werd om aan de volgende etappe van onze Tour de Roeselare te beginnen. Dit kwam eigenlijk neer dat we op weg moesten naar het Rusteeltje in Gullegem, alwaar we ons middagmaal gingen verorberen. We hadden de keuze gekregen tussen “Varkenshaasje in Netebuk” (Netebuk was ook het huisbier.) en “Kabeljauw in Orval”. Dit was al een klein voorsmaakje van de moeilijke keuzes die we in dit etablissement zouden moeten gaan maken, want het Rusteeltje had een bierkaart van 300 Belgische streekbieren. En we hadden te weinig tijd om ze allemaal eens te proeven. À propos, er stonden ook 2 Canadese bieren op de menukaart, wel gebrouwen door een Vlaming. Hoe weet ik dat? Omdat ik, als notoir BierFilosoof, er een Canadees bier – uit de lijst van 300 bieren – heb uitgepikt. Het andere Canadese bier had mijn illustere kameraad Frank Van Steenberghe eruit gepikt. De twee Canadese bieren waren “Maudite” en “La Fin du Monde”, beiden uitstekend en aan te raden. Maar om even terug te komen op het middagmaal. Ikzelf had gekozen voor het varkenshaasje in Netebuk en ik heb nog nooit zo’n lekker varkenshaasje gegeten. Ik hoop dat de kabeljauw in Orval even smakelijk was, zoniet heb je iets gemist. Na het eten was onze dorst uiteraard nog niet gelest en kozen we nog maar een biertje uit de indrukwekkende lijst.

Hierna werd het tijd voor de derde etappe van onze eigenste Tour. De bestemming van dienst was Roeselare zelf, waar we vrij mochten rondlopen, drinken, winkelen, museum bezoeken of iets anders. Uiteraard zaten wij, de jonge garde, een terrasje te doen. Al hebben we het rustig gehouden en de tijd gebruikt om even tot rust te komen en te bezinnen over de afgelopen dag. We moesten ons toch herbronnen voor de komende 2 etappes, niet? Veel valt er dus niet te vertellen over Roeselare, althans niet vanuit ons perspectief.

Op naar de voorlaatste etappe van de Tour de Roeselare! Op naar het befaamde kasteel van Ingelmunster, gekocht door de brouwers van Kasteelbier en Brigand, de gebroeders Van Honsebroeck. Hier kregen we een rondleiding in de kasteelkelder, lees bierkelder, en werd er ook nog een uitleg gegeven over het leven op het kasteel van Ingelmunster vanuit het standpunt van de werkende mens. Spijtig genoeg bevonden de flessen Kasteelbier en Brigand zich achter slot en grendel zodat we geen zonden konden begaan door enkele flessen buit te maken. Maar gelukkig kregen we nog een Kasteelbiertje of Brigandje aangeboden om onze dorst te lessen. Tijdens deze proeverij werden we nog verrast door het engelengezang van enkele aanwezige drinkebroers, die luidkeels en beschonken enkele serenades ten toon brachten.

Dan werd het tijd om de laatste en tevens de moeilijkste etappe door te maken van onze Tour de Roeselare. Het Kroegske te Emelgem ging de apotheose worden van deze dag. Dit kleine café – er was plaats voor 40 man – bleek een bierkaart te hebben om U tegen te zeggen. Het bestond uit 450 – ja, je leest het goed of misschien moet je het nog eens opnieuw lezen – bieren. Tevens hadden ze ook nog een huisbiertje genaamd Kroegbier Goud, gebrouwen naar aanleiding van hun 10jarig bestaan. Voor één van onze leden was de keuze blijkbaar te moeilijk, want hij besloot een watertje te drinken. We waren hier om onze boterhammen met kaas of hesp te nuttigen en om uiteraard onze kelen te smeren met één of meerdere exemplaren van gerstenat. Het was een gezellig cafeetje met een indrukwekkende bierkaart, zowel van inhoud als van lay-out, alsook een imposante muurbekleding. De muur was bedekt met allerhande bierreclame en – flessen en men kon de ingrediënten van bier overal in het café terugvinden. Want dit hing ook aan de muur. Van gerst tot mout en hop.

Rond 20u15 zat onze ledenreis er spijtig genoeg op en keerden we tevreden huiswaarts terug. Maar één ding kan ik zeker zeggen van de reis. Ze was geslaagd! Ik heb ervan genoten en ik hoop hetzelfde voor jullie. Eén van de niet – leden zei zelfs “het was beter dan naar een fuif te gaan”. Dat zegt toch al iets. Ik ben al hoopvol aan het wachten op de ledenreis van volgend jaar. Maar voorlopig zal ik mijn dorst moeten zien te lessen met de eerstvolgende activiteit, namelijk de bierproefdag in september. Verder sluit ik af met de woorden van de voorzitter: “De afwezigen hadden weeral ongelijk!”

Tot dan,
uwer BierFilosoof.
 
Foto's en afbeeldingen :