Verslag

Datum: 2007-06-02
Evenement: Ledenreis 2007

 
Verslag
Ledenreis van zaterdag 2 juni 2007

Zaterdag 2 juni gingen de Kaaischuimers voor de zoveelste keer op pad. Ditmaal werd er achtereenvolgens naar Purnode alwaar we de brouwerij Du Bocq onveilig hebben gemaakt. Daarna gingen we “Les 3 Fourquets” afschuimen. Om vervolgens Bastogne binnen te vallen op zoek naar achtergebleven “moffen”. Om achtereenvolgens in Overijse ons avondmaal te nuttigen. Tenslotte keerden we tevreden en met onze dorst gelest huiswaarts.

Zoals gezegd was ons eerste bezoekje van de dag een bezoek aan de familiale brouwerij Du Bocq te Purnode, de thuis van weledele bieren zoals La Gauloise, Triple Moine of Deugniet voor de Vlamingen, Blanche de Namur, Applebocq, Redbocq en nog enkele andere. We kregen een zeer goede rondleiding in heel goed Nederlands, wat niet onbelangrijk is. De rondleiding en de gegeven uitleg gebeurde brouwstap per brouwstap om vervolgens af te sluiten met een uitleg over het bottelen en opslag van de verschillende bieren. Toen vonden we het welletjes want we moesten dringend ons keelgat smeren met enkele lekkere biertjes. Dat komt er nu eenmaal van als je mond van verbazing open valt, niet?

Nadat onze keelgaten terug wat beter functioneerden, gingen we op weg naar Courtil/Gouvy om de inwendige mens te spijzen. Hiervoor gingen we het restaurant annex microbrouwerij “Les 3 Fourquets” waar we keuze hadden tussen forel of een rundsstoofpotje met La Chouffe. Na nog enkele huisgebrouwen drankjes te nuttigen, werd het eens tijd om de volgende etappe af te leggen.

Dus op naar Bastogne, één van de plaatsen waar de “Battle of the Bulge” of het Ardennenoffensief in de jaren ’44 – ’45 welig heeft getierd. Hier werden onze leden de vrije keuze gelaten. Ze konden Bastogne zelf bezoeken of het Bastogne Historical Center. Ikzelf ging een kijkje nemen in het Bastogne Historical Center waar continu een zeer leerrijke tentoonstelling staat over de Duitse en de Geallieerde strijdkrachten. Zelfs met enkele zeer unieke stukken. De uitleg werd gegeven aan de hand van een draagbare audiogids. Zeker de moeite waard. Veldslagen zoals de “Battle of the Bulge” zouden immers nooit vergeten mogen worden, zeker niet door de toekomstige generaties. In de buurt van het Bastogne Historical Center staat het Mardasson-monument opgericht op de Mardasson heuvel waar talloze Amerikaanse soldaten moedig standhielden tegen de Duitse overmacht. Het werd er opgericht als eerbetoon voor alle gevallen soldaten tijdens het Ardennenoffensief. Op de muren van het monument staat het verhaal van het Ardennenoffensief, samen met een allesomvattende zin “Seldom has more American blood been spilt in the course of a single battle”. Vertaald luidt deze zin “Zelden is er meer Amerikaans bloed verspild gedurende één enkele veldslag”.

Na dit bezoek werd de rest van de leden in Bastogne zelf opgepikt en reden we naar Overijse waar we een boterham gingen eten in taverne De Met. Daar hadden we de keuze uit verschillende soorten beleg zoals kaas, hesp, salami, americain préparé, martino, gandaham en nog vele andere soorten. Om de dorst te lessen, hadden we de keuze uit meer dan 70 verschillende bieren. Dus meer dan genoeg om de dag op een leuke manier te beëindigen.

Tenslotte werd er huiswaarts gekeerd om tegen een uur of 21 moe maar tevreden in Temse aan te komen.

De Bierfilosoof.

nota: Nog niet alle fotos staan online, meer volgt binnenkort ... 
Foto's en afbeeldingen :