Doelstelling

De Objectieve Kaaischuimers is een bierproeversvereniging die een onderdeel uitmaakt van de overkoepelende confederatie van objectieve bierproevers, zijnde Zythos.

Zythos en OBP

Onze doelstellingen zijn de zelfde als de doelstellingen van Zythos, de overkoepelende bierproeversvereniging van België. Zythos werd gesticht in 2003 en is de opvolger van OBP (de objectieve bierproevers). De vereniging heeft tot doel het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de meest ruime zin. Daartoe zal zij:

– Projecten organiseren en/of stimuleren die het kenbaar maken van de Belgische bieren en hun smaken bevorderen;
– Onregelmatigheden ten overstaan van de consument aanklagen;
– Streven naar erkenning van Belgisch bier als onderdeel van onze cultuur, brouwerijtraditie, levensstijl en gastronomie.

Zythos is een vzw en heeft een site op het Internet, namelijk http://www.zythos.be.

Bierproeversvereniging en objectief proeven

De Objectieve Kaaischuimers is een bierproeversvereniging. Maar wat is nu objectief bierproeven exact?

Wij geloven dat er geen slecht bier bestaat. Indien er een bier is dat u niet lust, betekent dit dat het bier niet in UW smaakcategorie valt. U hoeft dus niet te zeggen: “Bweik, dat is mottig, slecht, …” Want misschien lust uw buur, collega, partner, … dit bier wel.

Denk maar aan de aloude volkswijsheid: Over smaken en geuren valt niet te twisten.
Deze wijsheid is in de zomer van 2003 wetenschappelijk getest. De onderzoekers kwamen tot de volgende conclusie “Ieder mens heeft zijn eigen unieke patroon dat bepaalt wat men ruikt en proeft.”

Wanneer u dus aan uw buur vertelt dat het een slecht bier is, gaat hij het waarschijnlijk niet proeven terwijl hij het misschien wel graag drinkt. Indien u zegt: “Het is mijn smaak niet”, zal hij het misschien wel proeven.

DUS: Er bestaat geen slecht bier, het is gewoon uw smaak niet!